In questi giorni fa caldo, tanto caldo, troppo caldo.
Io sono donna dalle ambizioni nordiche, sogno l’Islanda, questa calura mi devasta e devo trovare serie motivazioni per non abbattermi.
Cerco di pensare che in fondo l’estate ha i suoi pregi: tantissimi ingredienti freschi a disposizione, la luce giusta per fotografare senza bisogno di fari e faretti, piante in fiore, pranzi e cene all’aperto con stoviglie colorate e centrotavola allegri.
Grilled tamarind squid.
Servings: 2
Ingredienti
- 1 squid calamari medium size
- 3 tbsp oil vegetable oil
- 1 tbsp garlic minced
- 1 tbsp shallot minced
- 1 tbsp scallion white
- 150 ml tamarind juice
- 2 tbsp fish sauce
- 1 tbsp oyster sauce
- 2 tbsp sugar
- 1 tbsp chilli paste
Istruzioni
- Make sure your squid is cleaned. You can slice it into rings or cut it open.
- Heat 1 tbsp of oil in a wok or large pan over medium-high heat. Add the squid and pan-fry quickly for about 1−2 minutes until it just curls and turns opaque. Do not overcook it! Remove the squid immediately and set it aside.
- Wipe the pan clean. Add 2 tbsp of oil and heat over medium heat. Add the minced garlic, shallot, scallion white, and fresh chili. Fry until fragrant, about 30 seconds to 1 minute.
- Pour in the 150 ml of tamarind juice.
- Add the fish sauce, oyster sauce, sugar, and chili paste. Stir everything together well.
- Bring the sauce to a boil, then reduce the heat to a simmer. Allow the sauce to reduce for several minutes until it thickens slightly and coats the back of a spoon. This concentrates all the amazing sweet-and-sour flavor!
- Once the sauce has reduced to your liking, add the pan-fried squid back into the pan.
- Quickly toss the squid in the tamarind sauce and mix well.



Io sogno la spiaggia e soffro solo la città. Vorrei non avere caldo, perché quando sudo tutto il sudore si concentra sui baffetti, che non è cosa affatto elegante per una signorina. Il tamarindo è merce quasi introvabile o devo solo impegnarmi a cercare meglio. I calamari comunque, li mangerei in ogni modo possibile.
Un abbraccio cara Mora.
Conosco il problema del labbro imperlato. Non è elegante ma con 40°C credo nemmeno evitabile 😀
Il tamarindo da noi lo vendono al supermercato, frutti interi in busta. Se non lo trovi e lo vuoi provare te lo mando io volentierissimo, aspettiamo solo che calino le temperature perchè è un frutto resistente ma non si sa mai! :*